Turkish English French German Italian Korean Spanish

Quercetin - Kuersetin

Quercetinin Tarihçesi

1930 yılında ilk kez meşe (quercus) ağacı reçinesinden elde edilen quercetin aslında tabiatta en yaygın olarak bulunan flavonoiddir.

Özellikle meşe ve çam gibi uzun ömürlü ağaçların reçinesinin dışında da hemen hemen bütün bitkilerde bulunur.

Bitkilerde genelde bir şekere bağlı olarak bulunur ve enerji üretiminde yer alır, ayrıca soğuk, UV ve diğer doğal etkenlerden bitkiyi korur. 

Bütün bioflavonoidler içinde tabiatta en fazla bulunanı quercetin olduğu gibi etki bakımından da en potent olanıdır. 

1970 li yıllara kadar Vitamin P adı ile anılan ve tıbbi faydaları konuşulan quercetin, 2000`li yıllarda FDA tarafından güvenli madde olarak kabul edilmiştir.

ABD de performans artırıcı etkisine rağmen FDA tarafından sporcuların kullanmasına izin verilen yani yasaklı olmayan maddeler kategorisindedir.

Kimyasal Yapısı ve Özellikleri

Quercetin 1858 yılında tanımlanmasına rağmen ilk kez 1930 da ilk defa Meşe ağacı reçinesinden Albert Szent Gyorgy isimli Macar araştırmacı tarafından ekstresi yapılmış sarı renkli majör flavanoiddir. Daha doğrusu alkol yapısında olduğu için bir flavanoldur. 

Aslında tabiatta hemen hemen bütün bitkilerde bulunuyor ve özellikle meyve sebzelerde bulunan başlıca pigment maddesidir.  Bunun yanında tabiatta balda da bulunuyor hem de bala o kendine özgü rengi veriyor.

Besinlerle biz günde ortalama 25-50 mg civarında quercetin alıyoruz. Bu miktarı bile kuşkusuz belli düzeyde yararlı etkiye sahip. Quercetin aslında İngilizce berry (böğürtlensi) diye çevrilebilecek tabiatta yaygın olarak bulunan çalı tipi bitkilerin meyvelerinde yüksek oranda mevcut (yaban mersini, ahududu, böğürtlen, altın çilek vs) .  Türkiye ‘de en yüksek olarak bulunduğu bitkiler ise kapari ve selam otu. Aynı şekilde soğanda, sarımsakta, elmada, brokolide, özellikle sarı renkli biberlerde, dut türlerinde, domates, kakao tozu, çay ve özellikle yeşil çay yapraklarında yüksek miktarda quercetin bulunuyor. Yinede etkili bir doz içinde kilolarca soğan veya elma yemek gerekebilir.

İşte işin püf noktası burada başlıyor. Hurma dahil bütün meyvelerde aslında quercetin mevcut ama miktarı çok düşük. O zaman devreye küf mantarları giriyor. Bitkilerde bulunan glikozidler şarap fermentasyonuda rol oynayan özellikle aspergillus türevi küf mantarları tarafından 4-8 derecede quercetinase enzimi tarafından quercetine çevriliyor. Yapılan bir çalışmada 4-8 derecede 2 hafta bekletilen hurmalarda quercetin miktarının tam 4 kat arttığı gözlemlenmiş.  

Quercetin genellikle tabiatta  genelde şekerlere bağlanmış şekilde bulunuyor. Bitkilerde en yaygın şekilde bulunan flavoidler olan “Rutin” ve “Quercitrin” fermantasyon şartlarında  aspergillus küf mantarlarında bulunan quercitrinase enzimi tarafından quercetine çevriliyor. Fermentasyon süresi uzadıkça oluşan oluşan quercetin miktarının arttığı tahmin ediliyor. Rutin tabiatda en fazla bulunan quercetin prekürsörü, kimyasal ismi ile quercetin-3-O-rutinoside yani rutinosid isimli disakkaride yani şekere bağlı hali ve karabuğday, bögürtlengiller, enginar ve turunçgillerde ve ısırgan otunda yüksek oranda bulunuyor.

Kararsız bir yapıda olan saf quercetin açık sarı renkli bir toz halinde, erime derecesi 316,5 C kaynama noktası ise tespit edilemeyecek kadar yüksek. Suda ve ditetil eterde çözünebiliyor, etanol ve asetonda ise tamamen çözünüyor.

 

Quercetin deriveleri

Kimyasal yazılımı

Bulunduğu bitkiler

 

 

 

Rhamnazin

3',7-Dimethylquercetin

Tropikal meyvelerde

Isoquercitrin

3-O-glucosidequercetin

Kakao, mango, papaya

Guaijaverin

3-O-arabinosidequercetin

Guava

Rutin

Quercetin-3-O-rutinosid

Enginar, karabuğday

Quercitrin

Quercetin 3-rhamnosid

Keçiboynuzu ve reçinelerde

Spiraeosid

4'-O-glucosidequercetin

Soğan

Troxerutin

tri hidroxi etilen rutin

Pagoda ağacı

Hyperosid

3-O-galactosideof quercetin

Kantaron

Isorhamnetin

3-methylquercetin

Isırganotu

Miquelianin

quercetin 3-O-glucuronid

Şarap

CTN-986

-benzopyran-4-one
Quercetin- 3-O-b-d-apiofuranosyl-(1→2)-[a-l-rhamnopyranosyl-(1→6)]-b-d-glucopyranoside

Keten tohumu

Fisetin

5-Desoxyquercetin

Akasya ağacı, çilek

taxofolin

Dihidroquercetin

Sibirya çamı, soğan

 

 

Diyetteki Quercetin

Günlük diyette yaklaşık 20-40 mg/gün civarında Quercetin veya quercetin türevleri alıyoruz.

   

FLAVONOL

 mg/100g

 

Gida

Kaempferol

Myricetin

Quercetin

Isorhamnetin

bira

0

0,05

0,05

 

kırmızı şarap

0,03

0,72

2,43

 

beyaz şarap

0

0

0,2

 

elma sider

   

0,48

 

elma suyu

 

0,5

0,34

 

elma kabuklu

   

4,42

 

elma kabuksuz

   

1,5

 

elma püre

   

2

 

kayısı konserve

0

0

0

0

kayısı taze

   

2,55

 

Sonchus oleraceus

3,8

3,6

16

0,7

yesil fasulye konserve

   

1,49

 

yesil fasulye dondurulmuş

   

1,25

 

yesil fasulye taze

 

0,41

2,73

 

arı poleni

1,12

3,34

20,95

0,68

yaban mersini kültür

 

1,09

3,04

 

yaban mersini dondurulmuş

1,47

3,93

 

yaban mersini doğal

 

7,3

17,7

 

bakla

   

0,55

 

taze bakla

 

2,6

2

 

brokoli pişmiş

   

1,06

 

brokoli taze

   

3,21

 

yesil çay yaprağı

89,38

91,52

263,95

 

siyah çay yaprağı

126,96

39,65

204,66

 

çay-sıvı

 

0,87

0,34

 

yesil çay-sıvı

   

2,69

 

çilek

   

0,65

 

tarhun

 

11

10

 

domates

   

0,57

 

salça

   

4,12

 

kiraz domates

   

2,77

 

tatlı patates yaprağı

 

9,74

20,54

 

ıspanak

   

4,86

 

tere otu

   

55

 

maydanoz kurutulmus

     

331

maydanoz taze

 

8,08

0,33

 

kekik taze

   

0

 

Üvez-Alıç

   

7,4

 

Erik

   

1,2

 

tatlı biber sarı

   

15,98

 

acı biber sarı

   

50,63

 

acı biber yeşil

   

16,8

 

armut

   

0,42

 

şeftali

   

0

 

şeftali reçeli

   

0,32

 

şeftali konserve

   

0

 

portakal suyu

   

0,19

 

beyaz soğan

   

5,19

 

kirmizi soğan

   

14,24

 

beyaz soğan pişmiş

   

19,36

 

selam otu

   

170

 

yeşil marul taze

   

1,95

 

iceberg-marul

   

2,47

 

lingoberry-kizilcik

   

12,16

 

limon suyu taze

   

0,28

 

limon suyu konserve

   

0

 

kara lahana

   

7,71

 

pırasa taze

   

0,1

 

çilek receli

   

0,45

 

Tordylium apulum yaprak

   

29,3

 

kırmızı üzüm

   

3,54

 

beyaz üzüm

 

0,47

0,87

 

siyah üzüm

   

2,54

 

üzüm suyu

   

0,41

 

mürver

   

42

 

cranberry

   

14,02

 

cranberry suyu

   

16,41

 

taze kişniş (yaprak)

   

5

 

Mısır

   

26,3

 

kakao tozu

   

20,13

 

kahve sıvı

   

0,05

 

kiraz

   

1,25

 

Kereviz

   

3,5

 

kiraz reçeli

   

3,2

 

Kapari

   

180,77

 

kırmızı lahana

   

0,37

 

beyaz lahana

   

0,1

 

karabuğday unu

   

5,84

 

karabuğday taze

   

23,09

 

Tablo 1- Bazı gıdalarda bulunan quercetin miktarı

 

 

“Eczanelerde Satılır”

“Alliance Healtcare Hedef Ecza Deposu Ürün Kodu: 145289”

Eczane

“Eczanelerde Satılır”

“Alliance Healtcare Hedef Ecza Deposu Ürün Kodu: 145289”

Sitemizde

23 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi